Hogyan lehet kiszúrni azokat a csapatokat, amelyeknek elfogyott a “szufla”, és hamarosan kiesnek a rájátszásból?

A 2011-es NHL rájátszásának első körében a profi fogadók több nagyon érdekes dologból tanultak. A Washington fogadta a Rangerst, és dominált. Az ellenfelükön keresztül öt meccsben jutottak tovább, és úgy tűnt, hogy hosszú rájátszásra készülnek. A Flyersnek a Sabres ellen nagyobb gondja volt, de a sorozat utolsó két meccsét megnyerték – beleértve az utolsó meccsen nyújtott domináns teljesítményt -, és úgy tűnt, hogy rengeteg erőt tudnak átvinni a második fordulóba. Négy mérkőzéssel később azonban mindkét csapat kiesett a rájátszásból. A Washingtont megbuktatta és lehengerelte a veszélyes Tampa Bay csapat, a Philadelphia pedig lényegében alulmaradt és megadta magát a Bruins-nak. Mindkét csapat olyan gyorsan esett ki a rájátszásból, hogy ez sok embert meglepett. Ráadásul egyik jégkorongcsapatnak sem volt szerencséje az első körben – mivel a Keleti Konferencia két legmagasabban kiemelt csapatairól volt szó.

Egyes problémák annyira olvashatóak, hogy segítenek Önnek meghatározni egy csapat hirtelen kiesését a rájátszásból.

Rengeteg konkrét oka van annak, hogy ez a két NHL-csapat miért nem kezdett a második körös sorozataiban, de ezek nem annyira érdekelnek – nem úgy van ez, mintha valaha még játszanák pontosan ezt a sorozatot, így a konkrét esetek visszanézése nem túl hasznos. Ami azonban fogadóként nagyon érdekel, az az általánosabb nézet. Mindkét nagyra becsült és tehetséges csapatból egyértelműen kifogyott a szufla abban az időben, amikor a rájátszás második fordulója elkezdődött. Jól csinálták a dolgokat, de hirtelen képtelenek voltak ezt folytatni. Ha észrevette volna, hogy ezeknek a csapatoknak problémái vannak, mielőtt ez mindenki számára nyilvánvalóvá vált volna, akkor komoly nyereséget szerezhetett volna. Például a 22bet fogadóirodában. Milyen általános tanulságokkal szolgálhatnak ezek a példák, amelyek segíthetnek nekünk a jövőbeni helyzetekben? Itt három olyan mutatót vizsgálunk meg, amelyek arra utalnak, hogy egy csapat leéghet.

Mentális fáradtság

Mire egy jégkorongcsapat eléri az NHL rájátszásának második fordulóját, már közel 100 mérkőzést játszott az előszezonban, az alapszakaszban és a rájátszásban. Ez gyakorlatilag minden második nap egy meccs közel hét hónapon keresztül. Nem számít, mennyire szereti a hokit, és mennyire fitt, ez fizikailag és szellemileg is kimerítő. Egyes csapatok számára azonban ez különösen kimerítő lehet.

A Capitals például 2011-ben megpróbált újra a védekező játékára összpontosítani. Ez működött – a legjobb mérlegük volt Keleten, de messze nem volt ez egy zökkenőmentes folyamat. A megasztár Alekszandr Ovecskin a változás miatt küszködött a támadási problémákkal, és voltak nehéz pillanatok a csapatban a játékosok és az edzők egymás közötti kommunikációjában is. Amikor elkezdődött a rájátszás, szinte érezni lehetett a csapat fáradtságát és mentális kimerültségét, elég volt csak nézni és hallgatni. Ez már sok volt, és túl nagy áldozatot követelt.

Nem lehetett pontosan megmondani, hogy a helyzet hatása végül mikor lesz túl nagy, de jó okot adott arra, hogy óvatosak és éberek legyünk a csapattal kapcsolatban. Ugyanez történhetne, ha egy NHL-edző konfliktusba kerülne a játékosokkal, ha a csapat vezetősége instabil vagy népszerűtlen lenne, ha egy sztárjátékos szerződési problémákkal vagy cserekövetelésekkel szembesülne, vagy bármi mással, ami jelentősen megnövelné a szezon átvészelésének amúgy is jelentős pszichológiai terhét. A fogadók nem tudják, hogy ezek a helyzetek mikor fognak megnyilvánulni, de abban biztosak lehetnek, hogy egy bizonyos pillanatban meg fognak.

A motiváció hiánya

Jó példát mutat a Philadelphia 2011-ben. Az előző évben a Stanley Kupa döntőjéig jutottak, majd hat mérkőzésen kikaptak a Blackhawks ellen. Újoncok voltak az NHL-ben, akik egy hullámot lovagoltak meg. A végsőkig éhesek, magabiztosak és megállíthatatlanok voltak. 2011-ben sokkal jobb volt a mérlegük, és az alapszakaszban is következetesebbek voltak, de nem tűntek annyira éhesnek és elszántnak a sikerre. A második forduló előtt a Bruins nagyon hangoztatta, hogy meg akarja bosszulni a rájátszásból való kiesését. A Flyers nem volt hajlandó hasonló beszélgetésekbe bocsátkozni. A Philadelphia nem tűnt különösebben éhesnek. Azonban a csapatoknak éhesnek kell lenniük a sikerre, különben nem nyerik meg az NHL rájátszását.

 Problémák a felállítással

A Flyers három különböző kapust használt az első fordulóban. Ezek nem komolyabb sérülési problémák voltak – csak a bizalom hiánya bármelyik rendelkezésre álló lehetőség iránt. Nem vagyok benne biztos, hogy volt-e még egy olyan csapat a rájátszásban, amely tudatosan döntött volna ennyi változást végrehalytani a kapuban. Közülük biztosan nem volt olyan, amelyik végül győzni tudott volna. A sikeres csapatoknak a rájátszásban mindig van egy jó formában lévő kapusuk a pályán, így a helyzet, amelybe a Flyers került, nagy figyelmeztetés volt. És ezek a problémák voltak a legnagyobb okai annak, hogy katasztrofálisan elbuktak a Boston ellen. Nem gyakran fordul elő, hogy egy csapat ennyire “égjen” a kapuban, de ha ilyesmi megtörténik, akkor számítani lehet a kiesésével a rájátszásból.

Relevant news