Hogyan értékelhető a vezérigazgatóváltás az NBA-ben?

A kosárlabda szezon már javában tart, hogyan fogadjunk a közelgő Bajnokok Ligája és NBA mérkőzésekre?

Az NBA-ben sok időt töltünk az edzőváltásokkal és azok hatásával a csapatra és tehát így arra is, hogy hogyan fogadunk ezekre, például a 22bet-nél. Ennek van értelme – különösen azért, mert az edzőváltások nagyon gyakoriak a ligában. Amikor azonban változik a vezérigazgató, általában nem sokat gondolkodnak azon, hogy ez mit jelenthet a csapat és a fogadók számára. Egy vezérigazgató azonban bizonyos körülmények között óriási hatással lehet a csapatra, így ha a fogadók nem gondolnak arra, hogy mi történt, nagy lehetőséget veszíthetnek el. Íme 10 kérdés, amelyet érdemes megfontolni, amikor az NBA-ben a vezérigazgató-váltásokon gondolkodunk:

Népszerű volt a klubban?

Néhány kosárlabda vezérigazgató a játékosok és az edzők soraiban nagyra voltak becsülve. Ha egy ilyen személy távozik, az nagyon megzavarhatja a csapatot, és arra késztetheti a játékosokat és az edzőket, hogy megkérdőjelezzék a csapat irányát és az abban betöltött szerepüket. Ha azonban a csapat nem szerette ezt a vezérigazgatót, akkor nem fog hiányozni az embereknek, mi több, a távozása segíthetne nekik.

Mióta volt a klubnál?

Minél hosszabb ideje van egy vezérigazgató a posztján, annál nagyobb befolyása van, és annál inkább az ő filozófiája és szemlélete alakítja a csapatot. Tehát minél tovább van a csapatnál, annál jelentősebb lehet a változás. Egy olyan embernek, akit csak egy-két év után rúgnak ki, nem volt ideje olyan maradandó örökséget hagyni maga után, amelyet nehéz lenne megváltoztatni vagy kijavítani.

Sok játékost és edzői stábot hozott magával?

Ez kibővíti az előző pontot. Ha a játékosok és az edzői stáb nagy részét maga a vezérigazgató hozta magával, akkor valószínűleg lojálisak lesznek hozzá. Az új vezérigazgató ezután változtatásokra törekedhetne, mivel az elődje nyilvánvalóan hibákat követett el, amelyeket ki kell javítani.

Egy belső vagy külső cseréről van szó?

Egy belső csere – például egy előléptetett segéd vezérigazgató – könnyebbé teheti az átmenetet, mert ismeri és megérti a csapat erősségeit és gyengeségeit. Egy külső jelöltnek először meg kell ismernie a dolgokat a csapatban, és sokkal valószínűbb, hogy jelentős változtatásokat is végrehajt annak érdekében, hogy megpróbálja megerősíteni a saját elképzeléseit a kosárlabdacsapatban.

Gyorsan van lecserélve, vagy egy fokozatos folyamatról van szó?

Ha a vezérigazgatót gyorsan leváltják, akkor a csapat nem marad sokáig vezetés nélkül, és a játékosok és az edzők nem szereznek egy olyan érzést, hogy nincs irányítás és vezetés. Ha azonban a helyettesítés (a megfelelő új alkalmazott megtalálása) hosszabb időt vesz igénybe, a csapat bizalma és dinamikája csorbát szenvedhet.

Meglepetésről volt szó, vagy mindenki számított rá?

A csapat jobban meg tud birkózni egy olyan változással, amelyre számított, mint egy meglepetésszerű és gyors lépéssel. Ha azonban a változással sokáig tétováztak, még egy gyors (szükséges) változás is pozitív visszhangot hozhat.

Egy szokásos vagy kikényszerített változásról van szó?

Néha egy új vezérigazgató érkezik, és csak kisebb módosításokat hajt végre, és ezzel próbálja  meg a meglévő részek hatékonyabb együttműködését. Máskor azért vesznek fel valakit, hogy teljesen és alapjaiban átalakítsa a csapatot. Minél agresszívebb a változás, annál nagyobb a valószínűsége a zavaroknak.

Mikor történt ez?

A változás hatása nyilvánvalóan sokkal jelentősebb lesz, ha ez februárban történik, amikor a profi kosárlabda-szezon teljes lendülettel zajlik, mint ha júliusban történik, amikor a játékosok már nincsenek a csapatnál, viszonylag kevés történik, és az új vezérigazgatónak van ideje akklimatizálódni és beilleszkedni, mielőtt a dolgok beindulnának.

Voltak problémái a csapatnak, vagy jól játszott?

Ha a váltás a szezon közepén történik, akkor a módja annak, hogy hogyan játszik a csapat, igazán fontos.  Ha a csapat csak szenved és kínlódik, akkor valószínűleg egy nagy átalakításra van szüksége, és egy vezérigazgató-váltás mindenképpen szóba jöhet. Ha azonban jól játszanak, akkor a váltás gondot okozhat – különösen, ha a sikeres csapat mentálisan nem különösebben ellenálló.

Milyen a vezetői struktúra?

Minden NBA-csapat másképp határozza meg a vezérigazgató szerepét. Egyes csapatoknál a vezérigazgató az elsődleges felelős. A vezérigazgató hozza meg az összes kulcsfontosságú döntést, és kizárólag ő felel a csapat alakításáért és irányításáért. Más szervezetekben a vezérigazgató csupán a csapat része, amely kollektívan felelős a döntések meghozataláért. Más profi kosárlabdacsapatoknál az elnöknek vagy más vezetői pozíciónak legalább akkora szerepe van, mint a vezérigazgatónak – és gyakran még nagyobb is. Mielőtt megítélhetné, hogy milyen hatással lesz egy vezérigazgató-váltás, és ez hogyan befolyásolja majd a fogadásait az NBA-ra, például a 22bet bukmékernél is, elképzelést kell kapnia arról, hogy mi neki a szerepe. A legjobb kosárlabda oddsokat a Bet365 bukméker kínálja, és meghívjuk Önt, hogy tekintse meg ennek a bukmékernek az ajánlatát.

Relevant news