Hogyan keresik a pénzt a fogadóirodák?

A fogadók általában megpróbálják megtalálni a módját, hogy legyőzzék a fogadóirodát vagy bukmékert. Ha hosszú távon nyereséges akar lenni, akkor jól ismernie kell a szorzók számolását, de ismernie kell, hogy hogyan működnek a fogadóirodák általában is.

A fogadóiroda nem a csapat győzelméből vagy vereségéből keresi a pénzt, hanem minden lehetséges eredményből.

Ebben a cikkben feltárjuk a módszereket, melyeknek köszónhetően a bukmékerek és a profi fogadók nyereséget mutatnak ki. A „fogadás megkötése” a fogadási zsargonban pénzbefizetést jelent egy sportesemény valamilyen eredményére. Ez a kifejezés arra az időre nyúlik vissza, amikor a fogadóirodák az összes lezárt fogadást könyvbe írták (angolul a könyv az book – innen származik tehát a  “bookmakers”).

A bukmékerek évezredek óta járják a világot – ilyen vagy olyan formában. A fogadóirodák szerepe hasonló a bróker szerepéhez. Pénzt vesznek át különböző eredményekért több különböző személytől, és az esemény végén kifizetik a nyertest. Cserébe díjat (más néven árrést, vagy marzsot) kapnak ezért a szolgáltatásért, és mivel nem jótékonysági tevékenységről van szó, a céljuk hasznot elérni.

A bukmékerek matematikája

Az online fogadóirodák egy csapat embert alkalmaznak, akiket általában kereskedőknek vagy szorzóíróknak neveznek. A feladatuk szorzókat felállítani a statisztikai valószínűségek és a közvélemény alapján azzal a céllal, hogy a lehető leghűebben megmutatni minden lehetséges eredménynek az esélyeit plusz a marzsot..

Az összes változó megszámolása korántsem könnyű feladat. A kereskedőknek minden mérkőzésre ki kell számítaniuk az aktuális formát, a kulcsjátékosok sérüléseit, a játékvezetők befolyását és a közönséget. Azután, hogy az összes változót mérlegelik, kiszámítják a lehetőség reális esélyét, majd az árat is (marzsban).

Az alábbiakban példaként megtalálja egy megbízható fogadóiroda szorzóit a Leicester City – Norwich City mérkőzésére, amelyet néhány éve játszottak:

                                   szorzó    visszás valószínűség

Leicester City            1,531                    65,32%

Döntetlen                   6,810                    14,68%

Norwich                      4,540                     22,02%

Ha összeadja a valószínűségeket, akkor azt találja, hogy összesen 102,3%-ot kap. Ez azt jelenti, hogy a fogadóirodának 2,3%-os árrése van, legalábbis feltételezve, hogy az emberek minden lehetőségre egyformán fogadnak.

A piactól és a tippelők fogadási aktivitásától függően a meccs ára 101% és 120% között lehet. Például a Premier League meccseit általában 104% körülire értékelik az egyes sportportálok szerint. 

Minden nyereséges fogadó a lehető legmagasabb szorzók megtalálásával próbálja maximalizálni a nyereségét (az odds-összehasonlítók nagy segítség a legjobb oddsok megtalálásához). Minél magasabb a fogadóiroda árrése, annál alacsonyabb szorzókat kínál ez a fogadóiroda, így az árrések befolyásolhatják az Ön hosszú távú jövedelmezőségét. Mi a 22bet fogadóirodánál javasoljuk a fogadást.

Rendkívül fontos, hogy ismerje bukmékerének árrését. Ha az olyan népszerű piacokon, mint a Premier League, több mint 104%-os árrést kínálnak, valószínűleg egy másik fogadóirodát kellene keresnie. A kevésbé népszerű ligák között a szokásos árrés 110% körül mozog.

A szorzók ingadozásainak a megértése

Ellentétben a fogadókkal, akik a pénznyeremény miatt megpróbálják előrelátni a mérkőzés eredményét, a kereskedők nem kockáztatnak. Elsődleges feladatuk annak biztosítása, hogy az emberek arányosan fogadjanak minden lehetséges eredmémyre (amit “könyvkiegyenlítésnek” vagy “odds-kiegyenlítésnek” neveznek), és így a fogadóirodának nyereséget biztosítsanak függetlenül az adott esemény eredményétől.

Azonnal a szorzók közzététele után a kereskedők nagy figyelemmel kísérik a fogadások eloszlását. Ha a fogadások a kereskedők elsődleges számításai szerint oszlanak meg, akkor a szorzók változatlanok maradnak. Ha azonban egy eredményre aránytalanul sok pénz halmozódik fel, akkor a szorzókat újra kell számolni.

Vegyük például a fent említett Leicester City–Norwich mérkőzést. Tegyük fel, hogy 100 fogadó erre az  eseményre 1 dollárt fogad a következőképpen:

                                  szorzó   a fogadások eloszlása

Leicester City               1,531                              75%

Döntetlen                      6,810                             10%

Norwich City                4,540                              15%

Ha a Leicester nyer, a fogadóiroda 100 dollárt nyer, de ugyanakkor ki kell fizetnie 75 dollár × 1,531 = 114.825 dollárt. Ebben az esetben a szoftver eszköz figyelmezteti a bukmékert a veszteségre, és ez valószínűleg újraértékeli a szorzókat. 

Ezeket a módosításokat minden fogadóiroda megteszi és ezt gyakorlatilag folyamatosan – az iránt  igyekeznek, hogy a fogadásai kiegyensúlyozottak legyenek. Emellett a szorzók ingadozásai lehetővé teszik az arbitrázs fogadást, amelyet „sure bets” , avagy biztos fogadásnak is neveznek.

Relevant news