Hogyan értékelni azokat a kapusokat, akik alacsonyabb ligából érkeznek az NHL-be?

Az NHL-ben szezononként többször is a csapat egy olyan kapussal sorakozik a jégre az alacsonyabb ligából, aki az NHL-ben először jelenik meg – vagy legalábbis az első szezonok egyikében. Ez egy igazi kihívás a fogadók számára. Gyakran feltételezhető, hogy ezek a kapusok harcolni fognak. Ha egy fogadó erősebben hiszi, hogy a kapusnak nagyobb esélye van a jó teljesítményre, mint a közönség, akkor van esélye a jó értékelésre. Ez azt jelenti, hogy a fogadók számára fontos, hogy hatékonyan tudják értékelni ezeket a tapasztalatlan kapusokat. Íme néhány tényező, amelyet figyelembe kell venni az új NHL-kapusok értékelésekor:

Hány évesek?

A kapusok karrierje az NHL-ben nem az ifjúságnak való szórakozás. Minden kapusnak, kivéve a legkülönlegesebbeket, hosszú időbe telik a fejlődése, amíg elég érett lesz ahhoz, hogy fel legyen készülve az NHL igényes körülményeire – sokkal tovább, mint bármely más poszton. Tehát ha egy kapus debütál az NHL-ben egy-két évvel a draftja után, szkeptikusnak kell lenni. Nem azt mondom, hogy egy fiatal kapus nem lehet sikeres. Csak azt, hogy ez nem túl gyakran fordul elő. Tehát amikor egy fiatal kapussal már játszanak, meg kell győződni arról, hogy ennek jó oka van, és hogy a fiú készen áll a játékra és a magas szintű teljesítményekre. Egy fiatal kapus a fogadók számára inkább ok az aggodalomra. Fogadjon a 22bet-nél. 

Hol játszottak és játszanak?

Az NHL nagy lépést jelent minden játékos számára. Mielőtt ténylegesen elkezdené értékelni a játékosokat, tudnia kell, hol játszottak eddig. Négy alapvető lehetőség létezik. Az AHL-ben tevékenykedhettek – a legmagasabb szintű alsó ligában. Ez a legideálisabb és legkönnyebben értékelhető lehetőség. Tevékenykedhettek egy alacsonyabb ligában, például az ECHL-ben. Ez nem feltétlenül rossz – néha a csapatok a legjobbnak ígérkező kapusaikat szétosztják második ligás klubjaik között, hogy megszerezzék nekik a maximális játékidőt. Jöhettek közvetlenül a junior vagy az egyetemi jégkorongból. Mint már mondtam, ez szinte mindig aggodalomra ad okot. És végül, egy profi bajnokságban is szerepelhettek Európában. Ebben az előnyös, hogy profi szinten játszottak az ellenfeleivel. Sok helyen ez a verseny csak egy kis lépéssel van alacsonyabb szinten, mint az NHL. A probléma azonban az, hogy az Európából az NHL-be való átállás sok kapus számára gyakran nehéznek bizonyult – legalábbis rövid távon.

Hogyan játszottak?

Természetesen, ha megnézi, hol játszottak, mérlegelni kell, hogyan játszottak. Nem szabad túlságosan hagyni magát elvakítani a számokkal  – az alacsonyabb bajnokság statisztikái nem tükröződnek az NHL-ben. Van azonban két dolog, amelyekre igazán szeretek összpontosítani – a fejlődésre és a relatív teljesítményre. A fejlődés alatt azt értem, hogy szeretném látni, hogy a kapus mint játékos fejlődik. Több játékidőt kap? Ez azt mutatja, hogy elnyeri az edzők bizalmát. Javul a beavatkozásainak az aránya százallékban? Ez egy jó és egyszerű mérce arra vonatkozóan, hogy egy játékos mennyire jól játszik – sokkal jobb, mint az átlagos szerzett gólok száma. A relatív teljesítmény alatt arra gondolok, hogy szeretném látni, hogy hogyan teljesít a kapus összehasonlításban a liga többi tagjával, amelyben tevékenykedik. Ha a kapus nem tartozik az elit kapusok közé mindenhol, ahol dolgozik, akkor kicsit helytelen lenne azt feltételezni, hogy jelenleg erős lesz az NHL-ben. Itt azonban fontos, hogy ne vonják el figyelmét az olyan statisztikák, mint például a győzelmek, amelyek a kapus irányításán kívül esnek. Még a világ legjobb kapusa is sok meccset veszít, ha az előtte álló csapat nyomorúságos.

Milyen a jövőjük a csapatnáll?

Ha megérti, hogy a kapust a klub jövőjének tekintik, vagy csak a rendszer egyik szervének, képet kaphat arról, hogy mi várható tőle. Ha azt várják tőle, hogy várhatóan csapatsztár lesz a jövőben, akkor nem valószínű, hogy a csapat sietségbe hozza, vagy egy olyan helyre helyezze, ahol nem lesz sikeres, amíg erre nem lesz szükség.  Egy kevésbé ígéretes játékos valószínűleg messziről sem nem lesz ennyite kímélve. Az ígéretes játékos körüli zűrzavar szintén hatással lesz a közvéleményre  – a közvélemény sokkal inkább fogad az első számú draftra, mint egy olyan játékosra, akiről még soha nem is hallott.

Miért éppen most hívták őket játszani?

Néha a fiatal kapust azért hívják játszani, mert a csapat lehetőséget akar adni neki kipróbálni az NHL szinvonalát és mert jobban szeretné tudni, mi rejlik benne. Máskor azért hívják, mert nincs más választásuk a sérülések miatt. Az első esetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a kapus felvillan, mint a másodikban. További szempontok, amelyeket itt figyelembe kell venni, többek között azok, hogy várhatóan mennyi ideig fog tevélenykedni a nagy csapatnál, és hogy szükséges-e, hogy jatszon, vagy csak helyettesítenie kell. Azt is figyelembe kell venni, hogy hogyan teljesít a csapat. Ha a csapat a play-off közepén áll, akkor a játékosokra a nyomás nagyobb lesz, és többet várnak el tőle, mintha a csapat sikertelen lenne és csak nézne a jövőbe.

Relevant news