Hogyan értékelhető a kapus fontossága (nem csak az NHL-ben)?

A kapusok messze a legfontosabb részei minden jégkorong mérkőzésnek. A fontosságuk kérdésében hasonlítanak a baseballban a kezdő tekézőre. Egy jó formában lévő kapus megmentheti egy csapat egyébként siralmas teljesítményét.

A jégkorongkapus tehát ugyanolyan fontos, mint a kezdő tekéző a baseballban.

Mivel a kapusok nagyon fontosak a csapatuknak, teljesen logikus, hogy maguknak a fogadóknak is fontosak. Igaz, hogy azok a fogadók, akik jól tudnak dolgozni a hoki kapus fontosságával, nagy esélyük van a profit elérésére. Öt fontos tényezőt mutatok Önnek be, amelyeket figyelembe kell venni a kapussal kapcsolatban (nem csak az NHL-ben).

Mennyire konzisztens a kapus?

Ha a kapus elég jó ahhoz, hogy bekerüljön a névsorba, akkor biztosan elég jó ahhoz, hogy megvédje a nullát, legalábbis ha majd minden a tervek szerint alakul. Ez nem szokatlan. Az viszont érdekes, ha a kapus konzisztens módon tud kiválóan védeni, hosszabb időn keresztül.

Ha a kapus kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújt – pl. ha egy nagyszerű teljesítményt általában rossz teljesítmény követ – akkor valószínűleg nem egy nagyszerű játékosról van szó. Legalább is nem olyan játékosról van szó, akire támaszkodnunk kellene.

A beavatkozások sikeressége vs. kapott gólok száma

A legáltalánosabb statisztika a kapus erejének meghatározására az átlaghoz képest szerzett gólok száma. Ugyanúgy mint az ERA a baseballban ennek a statisztikának van a legnagyobb kifejező értéke a jégkorongban. A kapott gólok száma az átlaghoz képest nemcsak a kapustól és képességeitől függ, hanem a körülötte lévő csapattól is.

Ha inkább védekező jellegű a csapat, akkor a kapusnak kevesebb lövést kell elkapnia, és ezek közül csak néhánynak lesz halálos paramétere. Ez azt jelenti, hogy az átlaggal szemben valószínűleg alacsony a gólok száma – még akkor is, ha a kapus nem véd túl jól. Másrészt, ha a csapat a védekezésben nagyon nyílt, akkor a kapusra sok lövés vár, és nagy valószínűséggel az átlagosnál több gólt kap, nem tekintve arra, hogy milyen jó. Tekintettel erre olyan statisztikákra van szüksége, amelyek tükrözik a kapusok tényleges teljesítményét.

Léteznek fejlett statisztikák, amelyek sokat segíthetnek, de a legegyszerűbb módszer a beavatkozások sikerességének mérése. A beavatkozások sikerességének a statisztkája nem preferálja a lövések számát, amelyekkel a kapus szembesült a mérkőzés során. A beavatkozások sikerességének a statisztkája tükrözi az összes lövés számát, amelyekkel a kapus szembesült a szezon elejétől, és a sikeres beavatkozások számát. Ez a statisztika tehát lehetővé teszi Önnek a kapus hatékonyságának összehasonlítását, függetlenül a csapatától és a játékrendszerétől.

Milyen a jelenlegi formája?

Egy kapusnál mindig fontosabb az aktuális forma, mint a hírneve és az általános minősége. A fogadókat azonban gyakran elcsábítja maga a kapus hírneve. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik kapus formája jóval magasabb vagy alacsonyabb, akkor érdekes fogadási lehetőségekhez juthat. Ezekre a 22bet fogadóirodánál fogadhat.

Ki fog játszani a kapus előtt?

Ha a kapus előtt egy remek védekezési sor áll, akkor minden bizonnyal lényegesen jobb a helyzete. Ezért nagyon fontos megtudni, hogy tovább ki lép még a pályára (nem csak a védelemben, hanem a támadásban is). Ezután még meg kell tudni, hogy egészséges-e a csapat, mennyire jó a jelenlegi formája stb.

Milyen gyakran van a jégen?

Egyes kapusok akkor adják a legjobb eredményt, ha túl vannak terhelve. Másoknak a 70%-os kihasználtság is elég a remek teljesítményhez, és vannak olyanok is, akik inkább a munkamegosztást részesítik előnyben a lejátszott meccsek 50%-a formájában. Tekintettel erre ki kell deríteni, hogy a kapusoknak kell-e pihenniük, esetleg milyen gyakran kell pihenniük ahhoz, hogy a legfrissebbek legyenek és tökéletes teljesítményt tudjanak nyújtani.

Relevant news