Hogyan befolyásolja a tenisz pálya borítása a játékot?

Néhány ember számára a tenisz egyszerűnek látszik, mert egy egyéni sportágról van szó, ahol (általában) az emberek egy az egyhez játszanak egymás ellen. Sokkal könnyebb előrelátni az eredményeket, amikor a csapatok helyett egyének versenyeznek, ugye?

Rosszul. Nos, bizonyos mértékig ez igaz, de a sportnak sokféle változója van. A teniszben ez a pálya borítása.

Különböző típusú felületeken eltérően lehet játszani. Ez befolyásolja a játékot, és a fogadásokat is.

Négy (fő) különböző felület létezik: kemény felület, fű, salak, belső (szőnyeg). Mindegyik befolyásolja a játékot, és előnyt nyújt a különböző stílusú játékosoknak.

Nézzük valamivel közelebbről ezt a problematikát.

Kemény felület

Ezeket a pályákat számos Grand Slam és ATP World Tour versenyeken használják. A kemény pálya általában betonból készül. Ahogyan a neve is jelzi, a felület kemény, és ez az oka annak, hogy miért változik gyorsan a játék, és azokat a játékosokat részesíti előnyben, akiknek erős az adogatásuk, és gyorsan eldöntik a játékot. Ennek ellenére meglehetősen semlegesnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy alkalmas a legtöbb játékos számára. A labda sebessége és tapadása tekinthető fő jellemzőnek. Ezenkívül ez a fajta felület növeli a sérülés valószínűségét.

A fő versenyek: Australian Open, US Open, Indian Wells Masters, Miami Open.

Az angol felület, mint mondhatnánk. Történelmileg az első teniszpálya borításról van szó, amelyet a múltban széles körben használtak. Jelenleg a fű nem túl népszerű az egész világon, kivéve Angliát, amelynek meg van a saját wimbledoni versenye. A múltban az Australian Open-et is füvön játszották (Ausztrália a Brit Birodalom része volt).

A teniszfű felületének van néhány hasonlósága a golffűvel. Amikor a játékosról beszélünk, a fű a leggyorsabb felület, amely a kemény adogatással, gyors reflexekkel és mozgással rendelkező játékosokat hoz előnybe. 

Ha azt kérdezi, miért nem népszerűek manapság a füves pályák, az a magas karbantartási költségeknek köszönhető. A füvet gyakran kell kaszálni és öntözni.

Fő verseny: Wimbledon.

Salak

Teljesen eltér a feljebb említett borítástól. A salak előnyt ad azoknak a kitartó játékosoknak, akik szeretnek az alapvonalról játszani és védekezőek. A salak a leglassabb felület, így legalkalmasabb a pontosan játszó játékosok számára.

A játékok a salakon általában hosszabb időt vesznek igénybe, és nagyon gyakori látni a játékosokat, hogy hosszú labdameneteket játszanak. A  salakpályákat általában ásványi adalékanyagok alkotják, mint például a zúzott tégla vagy pala. Bár néhány salakpálya más anyagokból állhat össze.

Fő versenyek: French Open, Madrid Open, Monte Carlo Masters.

Beltéri (szőnyeg)

A fedett teniszpályák gyakran kemény teniszpályáknak is vannak nevezve. Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A legtöbb teniszverseny azonban kint van. A fedett teniszpályák felülete gyakoribb az amatőr játékosoknál.

A legjobb dolog számukra a biztonságérzet – a szőnyegfelületek miatt (mint például a gumi), kevésbé valószínű, hogy megsérülnek. A felület elnyeli az ütéseket és segít csökkenteni a térd és a boka erőltetését.

A játék az ilyen típusú felületeken elég gyors.

Végül még többféle felület létezik, de a legtöbbjük szokatlan és ritka. Például léteznek belső felületek fából, amelyek a leggyorsabbak. De ezeket nem fogja gyakran látni.

Fő versenyek: ATP World Tour Finals, Paris Masters.

Elég fontos annak a tudatában lenni, hogy néha a nagy tornák megváltoztatják a felület típusát. A konkurencia elemzésének a megkezdése előtt mindig célszerű ezt ellenőrizni. Ezt meg lehet tudni az egyes bukmékereknél is, mint például a 22bet-nél. Ne felejtse ezt el és szerencsés vadászatot!

Relevant news