Fogadási stratégia az F1-re

Lance Armstrong önéletrajza felhívta a világ figyelmét, hogy “nem a gépről volt szó”, de ami a Forma-1-et illeti, főleg a gépről van szó, jelen esetben az autóról. A világklasszis járművezetői ugyan túlléphetik autójuk határait, de csak bizonyos mértékben. Egyszerűen fogalmazva – ha monoposztjuk nincs megfelelő szinten, lehetetlen versenyeket és díjakat nyerni. És ez a fő gondolat, amelyet mindig szem előtt kell tartania, amikor a Forma-1-re fogad.

A korábbi szakaszokban a versenyek általában kiszámíthatatlanabbak, és gyakran olyan versenyzők kerülnek a dobogóra, akikről ezt soha nem mondanánk el.

A Forma-1-et Sebastian Vettel és a Red Bull uralja az elmúlt néhány évben. Míg a McLaren és a Ferrari istállók képesek voltak rendszeresen versenyezni, senki sem tudott reagálni a Red Bull jármű óriási tempójára és megbízhatóságára. Azonban a hatás, amellyel a versenyző hathat a versenyre, nyilvánvaló, ha összehasonlítjuk ugyanazon csapat két pilótáját. Sebastian Vettel és Mark Webber teljesítményeiben az utóbbi néhány évben jelentős a különbség, és a szakadék Fernando Alonso és Felpe Massa eredményei között óriási.

A fogadásnál a Forma-1-re tisztában kell lennünk egy másik érdekes trenddel – a szezon első része és a későbbi szakaszok közötti különbséggel. A korábbi szakaszokban a versenyek általában kiszámíthatatlanabbak, és  gyakran olyan versenyzők kerülnek a dobogóra, akikről ezt soha nem mondanánk el. Arról van szó, hogy a csapatok olyan újdonságokkal érkeznek a szezonba, amelyeket még mindig tesztelnek és fokozatosan távolítják el a hibákat. Ez különösen igaz volt 2012-ben, amikor a szabályok megváltoztak. Ebben a szezonban az első hét futamot hét különböző pilóta nyerte meg.

Azonban a szezon előrehaladtával a gazdagabb és erősebb csapatok fokozatosan megoldják az összes problémát az autókkal és jelentősen növelik teljesítményüket, így a szezon vége hagyományosan az az idő, amikor a vezető csapatok és a pilóták gyorsan dominálni kezdenek. 2012-ben a McLaren és a Red Bull 10 futamból összesen 9-et nyert meg, és Sebastian Vettel pedig 4 Grand Prix-versenyt nyert meg egymás után.

Ezt a tényezőt mindenképpen magába kellene foglalnia a fogadási stratégiájába. A szezon kezdeti szakaszában gyakran jobb az új tehetségekre koncentrálni (2012-ben Kínában ez Nico Rosberg volt, két futammal később Spanyolországban pedig Pastor Maldonado dominált). Az ilyen fogadások Önnek magas szorzókkal  rendkívül magas értéket nyújtanak. És közben nézegessen körül, hogy mit csinálnak a fekete lovak, és arra vigyázzon, hogy nem-e jött el az idejük.

Egy másik dolog, amit szem előtt kellene tartania, hogy bizonyos beállítások a járműveken különböző pályáknak felelnek meg. 2012-ben a Sauber istálló olyan monoposztokat küldött a pályára, amelyeknek tökéletes gumijaik voltak, és így még sokkal jobb autókat is meg tudtak előzni. A malajziai Grand Prix erre tökéletes példa volt. Ha Perez képes lett volna tartani a kiváló tempót és nem hibázott volna, akkor ő nyert volna. Így “csak” másodiknak futott be.

Amikor bekövetkezik egy ilyen helyzet, mint ez, módosítani kellene a tippjeit. Míg a favoritok valószínűleg mindig ugyanazok lesznek, és mindig viszonylag alacsony szorzói lesznek, számos kisebb csapat lesz található újdonságokkal, amelyek kellemes meglepetést okozhatnak, és amelyek teljes ternók lehetnek a kedvező szorzók esetén, akár például a 22bet-nél is. 

Relevant news