Fogadás az UEFA együtthatók szerint a Bajnokok Ligájára

Minden csapatnak, amely belép a Bajnokok Ligájába vagy az Európai Ligába, van UEFA -együtthatója. Hosszabb távon ez határozza meg, hogy tulajdonképen egy csapat mennyire sikeres ezeken a versenyeken. Arról, hogy hogyan eligazodni ez szerint az együttható szerint a fogadásoknál a Bajnokok Ligájára és az Európai Ligára, többet mondunk el ebben a cikkben. 

Az UEFA és a Bajnokok Ligája labdarúgó együtthatói

Az UEFA -együttható hasznos segítség lehet a döntéseknél elsősorban némelyik tippek esetében a fogadásban.

Mi az UEFA együttható?

Az UEFA -együttható határozza meg, hogy az adott klub mennyire teljesít jól vagy rosszul az UEFA zászlaja alatt zajló versenyeken, azaz a Bajnokok Ligájában és az Európai Ligában. A pontok az eredmények alapján vannak juttatva az egyes mérkőzéseken, de az előrehaladás alapján is az adott versenyben. 

Pontokat lehet szerezni a győzelemért a mérkőzésben (2 pont), döntetlenért (1 pont), a csoportba való kvalifikációért (4 pont), a selejtezőkörbe jutásért (5 pont), valamint a negyeddöntőbe, elődöntőbe és döntőbe jutásért (1) pont minden fordulóért). Egy szezonban a legtöbb 38 pontot lehet elérni.

Az alapvető dolog az egyúttható pontok a sorsolásnál a csoportok szakaszába. A pontok szerint a csapatok a négy kosár egyikébe esnek, amelyből aztán kisorsolják a csoportokat. Ez az együttható azonban csak az elmúlt öt szezont veszi figyelembe. Az együttható elsősorban arra mutat rá, hogy a csapat milyen sikeres volt a közelmúltban, és hogy milyen a valódi formája és az idei trófeákra vonatkozó ambíciói, ez nem olvasható ki az együtthatóból.

Nagyobb esélye van győzni a csapatnak magasabb együtthatóval?

Érdekes megfigyelni, hogy a múltban mi történt a csoportfázisokban, és itt minden csoportban két csapatot kiválasztani (pontosan kettő jut tovább), amelyek a csoporton belül a legmagasabb együtthatóval rendelkeztek. A 16 továbbjutó közül hány csapat volt egyértelműen a csoport élén az együttható szerint? Például a 2018/19 -es és a 2019/20 -as szezonban ugyanaz a 12 csapat jutott tovább a 16 -ból, egy évvel később 10 a 16 -ból. A százallékok világában az esély, hogy tovább jut éppen az a csapat, amelynek az együtthatója magasabb, mint a csoport többi tagjainak átlagosan, körülbelül 70 %.

Az információkat az együtthatókról használja ki a hosszú távú fogadásokban, például éppen arra vonatkozóan, hogy ki kerül tovább a csoportokból. Ha egy adott mérkőzésre vonatkozó fogadásról lenne szó, akkor mindenképpen jó összehasonlítani az együtthatókat a mérkőzés elemzésekor, de erre csak bizonyos mértékig lehet támaszkodni. Sajnos az együttható nem árul el egyáltalán semmit az aktuális formáról, a kabin hangulatáról, a csapat fáradtságáról és más hasonló tényezőkről.

Szabályok, amelyekhez az együttható használható

Létezik még néhány terület, ahol az együttható használható a hosszú távú fogadások mellett. Az olyan bajnokságok jellege, mint a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga, előnyben részesítik a tapasztaltabb csapatokat. Éppen itt ideális az együtthatókra vonatkozó információk felhasználása. Hasznos szabály például, hogy a csoportkörben egy magasabb együtthatóval rendelkező csapatnak sokkal nagyobb esélye van a győzelemre az esetben, ha otthon játszik, mint az ellenfelének.

Összefoglalva azonban meg kell említeni az együttható valószínűleg fő hátrányát, valamint azt, hogy egyesíti a Bajnokok Ligája és az Európai Liga eredményeit. Minden futballrajongónak látnia kell, hogy jelentős minőségi különbség van a két verseny között. Erre mutat rá például az a tény is, hogy az elmúlt öt szezonban az Európai Liga egyik győztese sem jutott tovább, mint a Bajnokok Ligája nyitó selejtező fordulójába, de még ezt is ki lehet használni a fogadásban! Például a 22bet-nél.

Relevant news